Česta pitanja


1. Ako je nizak nivo elektrolita, a baterija se koristi u normalnim uslovima šta da dodam?

Samo destilovanu  vodu.

2. Ako je posle punjanja voltaža manja od 12V ili su jedna ili dve ćelije praznije od ostalih, šta je problem?

Ćelije mogu biti u kratkom spoju

3. Kada proveravam bateriju, primećujem da je elektrolit u svim ćelijama  braon boje, specifična gustina nije ujednačena, a napon neregulisan: šta to znači?

Kod takve baterije došlo je do krunjenja aktivne mase sa ploča i do gubljenja kapaciteta.

4. Nakon punjenja baterije, proverio sam uz pomoć „Accutester” ili sličnom opremom, da li je ispravan ili ne. Šta to znači ako napon padne ispod 10 volti brzo i intenzivno vrenje u jednoj ćeliji?

Ćelija je u kratkom spoju.

5. Nakon punjenja baterije, proverio sam uz pomoć „Accutester” ili sličnom opremom, da li je ispravan ili ne. Šta znači ako napon ne može da se podigne preko 10V i gustina elektrolita iznosi 1.10g po ćeliji?

Ploče su sulfatizirale.

6. Koliko traje akumulator?

Da bi mogli dugo da računate na ispravan akumulator on mora stalno biti napunjen, a takav će biti ako proveravate stanje elektrolita u ćelijama. Ovo nije potrebno ako je reč o akumulatoru "bez održavanja" kod koga je dodavanjem elemenata kao što su antimon, kalcijum ili srebro u olovo isparavanje elektrolita svedeno na minimum. Da bi baterija imala dug vek vaše vozilo mora biti ispravno, stalno u upotrebi i što češće korišteno za duže relacije.

Akumulator neće biti dugog veka ako je neispravan starter/anlaser (crpi više struje), alternator (nema dovoljnog punjenja), ako motor nema kompresiju, kada se vozilo ne koristi a aktivni potrošači troše struju i kada je rad automobila nedovoljan da akumulator bude dopunjen. Kada se akumulator ne koristi, olovni sulfati menjaju oblik i ne mogu da se transformišu u akivni materijal pripunjenju, pa se gube performanse.

7. Kako da izaberem akumulator za svoj automobil i ako su mi ponuđena dva različita koji da izaberem?

Najbolje je da se izabere akumulator prema fabričkim podacima a to je: marka proizvođača, tip automobila, vrsta motora, zapremina i snaga motora, godište, posebne namene (taxi vozilo). Na sajtu www.elans.rs imate link pronađi bateriju (akumulator) gde jednostavnim popunjavanjem podataka možete da dobijete idealni akumulator za vaš automobil.

Ako su ponuđena dva ili tri različita izaberite onaj koji će se izboriti sa zahtevima dodatne opreme električni prozori, električna sedišta i retrovizori, klima, navigacija, jače ozvučenje... U tom slučaju birajte akumulator koji ima jaču struju hladnog starta, dok u drugom slučaju, ako nemate puno dodatne opreme možete da birate i akumulator sa manjom strujom hladnog starta.

 


 

 
 
elans.rs
Ime Kompanije Adresa Grad Kontakt
ELAN`S DOO Veselina Masleše 1/19
21400 Bačka Palanka
Bačka Palanka telefon: +381 21 21 000 33
office@elans.rs
Elan's Doo © 2020 Sva prava zadržana.