Promena akumulatora

Prvo isključite motor i izvadite ključeve (ili karticu) iz kontakt brave (ležišta kartice). Olovno-kiselinski akumulatori sadrže u sebi visoko zapaljiva isparenja, te bi menjanje akumulatora trebalo raditi u dobro provetrenim prostorijama, uz obavezno nošenje zaštitne opreme (rukavice i naočare).

 

Kada je vreme za promenu akumulatora

 Pre nego što donesete odluku da promenite vaš akumulator, potrebno je da se uverite da li je neophodna promena akumulatora. Proveru možete izvršiti u svim ovlašćenim servisima koji se nalaze u garantnom listu ili na web stranicama Servisne mreze.  Ponekad su problemi očigledni i moguće je da je u pitanju korozija na klemama ili da su polni izvodi oksidirali. Očistite ih brusnim papirom kako bi imali kvalitetan spoj klema-polni izvod. Međutim, ako je Vaš akumulator spolja napukao ne treba dalje proveravati i vreme je za promenu. Na akumulatorima koji su otvorenog tipa (sa čepovima) potrebno je otvoriti čepove i proveriti nivo elektrolita i po potrebi doliti samo destilovanu vodu.

 

Pravilno uklanjanje akumulatora

 Kada se uverite da je vreme za promenu akumulatora došlo, da bi postavili novi prethodno morate da uklonite stari akumulator. Ako niste vični ili nemate potrebnu opremu, možete otići u MIDAC ovlašćeni servis kako bi vam oni promenili akumulator.

 

Postupak za uklanjanje starog akumulatora je sledeći:

 Prvo se uklone zaštitni poklopci koji prekrivaju akumulator kako bi mogli lakše da dođete do akumulatora, zatim se odvije šraf  na negativnoj klemi koja se nalazi na negativnom polnom izvodu. Kada olabavite klemu uklonite je sa polnog izvoda, a to isto učinite sa pozitivnom klemom. Posle toga uklonite držače koji drže akumulator na svom mestu.

 Savet 1. Ako imate kodirane elektronske uređaje u automobilu koji moraju konstantno da imaju napajanje, najbolje je da zamenu akumulatora urade profesionalci.

 

Postavljanje novog akumulatora

 Kada kupujete novi akumulator potrebno je da on bude sličnih karakteristika kao i Vaš stari akumulator, a to se prvenstveno odnosi na kapacitivnost, napon, dimenzije i raspored pozitivnog i negativnog polnog izvoda. Ako se ne razumete u navedene karakteristike konsultujte se sa prodavcima i serviserima MIDAC akumulatora, a oni će Vas posavetovati koji akumulator je najbolji za Vaše vozilo.

 Pre postavljanja novog akumulatora dobro očistite prostor koji je namenjen za akumulator.

 Postupak za postavljanje novog akumulatora je sledeći:

 Postavite novi akumulator u ležište, pričvrstite akumulator držačima. Prvo postavite plus klemu na plus polni izvod i pričvrstite je šrafom, a tako isto uradite sa minus klemom.


Vratite zaštitni poklopac od akumulatora na svoje mesto, zatvorite haubu, sedite u automobil i upalite motor. 
 
elans.rs
Ime Kompanije Adresa Grad Kontakt
ELAN`S DOO Veselina Masleše 1/19
21400 Bačka Palanka
Bačka Palanka telefon: +381 21 21 000 33
office@elans.rs
Elan's Doo © 2020 Sva prava zadržana.