Kako izabrati akumulator


Posle nekoliko godina vrednog rada akumulatora došlo je vreme za njegovu promenu.
Niste sigurni koji akumulator da ugradite u Vaš automobil?

Prvo i osnovno pravilo pre kupovine novog akumulatora je da se proveri po kataloškim vrednostima koji akumulator preporučuje proizvođač vozila. Ljudi se često bez potrebe zaleću i kupuju akumulator po njegovoj kapacitivnosti zanemarujući druge bitne parametre. Pre kupovine novog akumulatora trebalo bi sebi da odgovorite na nekoliko pitanja, a to su:

1. Kolike su dimenzije prostora u koji se ugrađuje akumulator?

Pri kupovini akumulatora vodite računa o dimenzijama prostora predviđenog za ugradnju akumulatora. Jednostavno, uzmete metar i premerite dužinu, širinu i visinu prostora koji je rezervisan za akumulator. To su maksimalne vrednosti za dimenzije akumulatora.

2. Kolika kapacitivnost (Ah) akumulatora je potrebna?

Ako ste kupili novi automobil, posle 5 godina došlo je vreme za promenu akumulatora. Imali ste ugrađen akumulator od 55Ah i smatrate da ako kupite drugi akumulator od 55Ah da je stvar rešena. Na žalost, nije. Vaš automobil je verovatno prešao više desetina hiljada kilometara i za to vreme su se do određene mere pohabali motor i anlaser, a četkice više ne naležu onako dobro kao pre. Dozvoljeno odstupanje od originalnog akumulatora je do 10% veće kapacitivnosti u odnosu na stari akumulator. Kada kupujete akumulator preporučljivo je da se uzme akumulator sa većom kapacitivnošću, ali nikako se ne sme kupiti akumulator sa manjom kapacitivnosti u odnosu na stari. Manji akumulator će se brzo "izverglati" i moraće te da kupite novi posle godinu ili dve.

3. Koliku struju hladnog starta (CCA) u (A) treba da ima akumulator?

Svi smo svedoci da isti proizvođač ima u sličnim kapacitivnostima i više od 20% razlike u strujama hladnog starta.

 

Naziv

Napon

Kapacitivnost

Struja hladnog starta

Dimenzije dxšxv (mm)

Celeris

12V

62Ah

570 A

242x175x190

Hermeticum

12V

60Ah

520 A

242x175x190

Tabela 1. MIDAC akumulatori    

 U tabeli je prikazano da akumulatori približne kapacitivnosti u kutijama sličnih dimenzija imaju razliku u struji hladnog starta i do 50 A.

 Savet 1. Ako Vaš automobil ima veći broj električnih potrošača (klima, električni prozori, električni retrovizori, jači audio uređaj sa više zvučnika, navigacija, grejači sedišta...) potrebno je da izaberete akumulator sa većom strujom hladnog starta.

 Pored startovanja SUS motora akumulator mora da obezbedi još i napajanje svih električnih uređaja, kao i da "pegla" sve vrhove strujnog udara. Razlika između Celerisa i Hermeticuma je ta da je Celeris otvoren akumulator sa čepovima pogodan za starija vozila, dok je Hermeticum akumulator hermetičku zatvoren pogodan za ugradnju akumulatora kako u motornom tako i u kabinskom delu automobila. Hyperbolis je akumulator novijeg doba koje je idealan za ugradnju u automobile koji imaju veći broj potrošača, hermetički je zatvoren i pogodan je za ugradnju kako u motornom tako i u kabinskom delu automobila.

Savet 2. Posle ugradnje novog akumulatora obavezno proveriti napon punjenja koji mora biti u granicama od 14,00V do 14,40V.


Povezani artikli:

 
 
elans.rs
Ime Kompanije Adresa Grad Kontakt
ELAN`S DOO Veselina Masleše 1/19
21400 Bačka Palanka
Bačka Palanka telefon: +381 21 21 000 33
office@elans.rs
Elan's Doo © 2020 Sva prava zadržana.