Šta je neophodno proveriti u automobilu pre polaska na odmor?
12.07.2021

Vreme je godišnjih odmora. Šta je neophodno proveriti u automobilu pre polaska na odmor?

Neke od navedenih provera možete sami realizovati, no za većinu će vam biti potrebna poseta servisu. Preporučujemo da sve neophodne provere i posetu servisu planirate minimum 10-tak dana pre odlaska na odmor.

Motorno ulje

Motorno ulje, kao i njegova redovna zamena, veoma su bitni za rad motora vašeg automobila.

Potrebno je držati se preporuka proizvođača vozila u vezi viskoznosti i karakteristika ulja, odnosno, treba birati ulja proverenih proizvođača, i ulja što boljeg kvaliteta. Što je ulje kvalitetnije, to će i motor bolje i lakše raditi, pa će vas samim tim vozilo duže vreme služiti.

Nivo ulja se utvrđuje preko sajle za proveru ulja na kojoj se nalaze oznake za minimum i maksimum. Proverite nivo i dopunite po potrebi. Vrlo je bitno ne mešati razne vrste ulja i različite gradacije!

Kada treba promeniti ulje? Najbolje je da proverite kada proizvođač vozila to preporučuje. Ako imate automobil koji je noviji, a uz to nije prešao puno kilometara, svakako se treba držati preporuke proizvođača vozila. Ukoliko je u pitanju stariji automobil, ulje je potrebno menjati češće.

U našoj ponudi nudimo kvalitetna ulja brendova ENI, PROTTECH i MODRIČA.

Uz promenu motornog ulja, preporučuje se i zamena filtera ulja, obzirom da on sakuplja razne prljavštine i nečistoće, pa time omogućava normalno funkcionisanje motora vašeg vozila.

Ulje servo volana

Ukoliko se radi o manuelnom servo volanu, potrebno je proveriti količinu ovog ulja i, ukoliko je potrebno, dopuniti ga.

Uobičajeni interval zamene je od 5 do 10 godina, ali je najbolje konsultovati uputstvo proizvođača jer intervali mogu varirati od modela do modela. U ovom segmentu nudimo proizvode brendova ENI, PROTTECH i MODRIČA.

Transmisiona ulja

Uloga transmisionih (menjačkih) ulja je podmazivanje i zaštita sklopa menjača, olakšan rad prenosnog sistema. Postoje ulja za manuelne menjače i diferencijale (MFT) i za automatske menjače (ATF).

Vrlo je bitno koristiti odgovarajuću vrstu ovih ulja, proveravati njihov nivo i menjati ih u skladu sa preporukom proizvođača.

Pogledajte ponudu ovih proizvoda: ENI, MODRIČA i PROTTECH.

Antifriz

Iako je leto, nije na odmet proveriti nivo tečnosti za hlađenje motora, i to 20-tak minuta nakon što je automobil ugašen (motor nikako ne sme biti vruć). Ako je nivo ispod predviđenog, svakako je treba  dopuniti.

U našoj ponudi se nalaze proizvodi brendova ENIMODRIČA.

Takođe, nije na odmet ni proveriti količinu tečnosti za vetrobran pred polazak na put!

Kočiona tečnost

Proizvođači preporučuju da se ova tečnost menja svake dve godine. Zašto? Pošto vremenom upija vlagu iz vazduha, razvodnjava se. Česta upotreba kočnica na putu dovodi do toga da se ova tečnost zagreva, i ako ima u sebi previše vode, pretvara se u paru, visok pritisak se neće stvoriti i kočnice neće raditi. A znamo da je od životne važnosti da kočnice vozila dobro rade! Potrebno je i izmeriti količinu ove tečnosti, i voditi računa o vrsti/oznaci iste - nikako ne mešati ranije verzije ovog proizvoda! 

Nudimo ovaj proizvod poznatih brendova ENI i MODRIČA.

Ne treba zaboraviti i proveru pritiska u pneumaticima (gumama) pre odlaska na put!

Provera akumulatora

U pripremi automobila za godišnji odmor treba izvršiti proveru ispravnosti akumulatora tj.treba proveriti:

-  stanje napunjenosti akumulatora; ako je akumulator otvorenog tipa, treba proveriti nivo elektrolita i po potrebi dosuti isključivo destilovanu vodu;

- punjenje na automobilu: ne bi trebalo da bude ispod 14,0V;

- pričvršćenost klema za polove akumulatora;

- eventualnu masnoću, oksidiranost polova i klema koje treba očistiti;

- adekvatnu pozicioniranost akumulatora, kako bi bio stabilan i kako bi se izbeglo njegovo poskakivanje, vibracije, a samim tim i oštećenje istog.

Važno: ukoliko niste duži period palili niti vozili automobil, predlažemo vam da skinete akumulator iz vozila i priklučite ga na elektronski kontrolisani punjač.

Ukoliko odlučite da kupite nov akumulator, nudimo akumulatore MIDAC i MEGATEX brenda.

elans.rs
Ime Kompanije Adresa Grad Kontakt
ELAN`S DOO Veselina Masleše 1/19
21400 Bačka Palanka
Bačka Palanka telefon: +381 21 21 000 33
office@elans.rs
Elan's Doo © 2020 Sva prava zadržana.
Elans Doo © 2012